Lifestyle Prawo

Wytyczne dla gastronomii od 18.05.2020

18.05.2020 wracają lokale gastronomiczne!

W dniu 13.05.2020 rząd zapowiedział przedostatni etap poluzowania gospodarki w związku z koronawirusem. Wśród odmrożonych branż znalazła się również gastronomia.

Co ważne, od 18.05.2020 przy zachowaniu wytycznych sanitarnych goście mogą zostać przyjęci zarówno na ogródku i w środku restauracji.

Aktualizacja: Projekt rozporządzenia do pobrania tutaj (Rozdział 4)

Wytyczne dla gastronomii

Wśród najważniejszych wytycznych dla gastronomii znajdują się:

  • 1 osoba na 4m2 – maksymalna ilość osób przebywających na raz w lokalu
  • Każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończonym rachunku, oraz oznaczenie stolika tabliczką „Zdezynfekowano”
  • Usunięcie dodatków ze stolików (takich jak cukry, solniczki, pieprzniczki, etc)
    Zaleca się stosowanie saszetek jednorazowych dołączanych do danego zamówienia
  • Serwis wyłącznie na tacach, tace dezynfekowane każdorazowo po powrocie ze stolika
  • 2m – minimalna odległość między stolikami,
    chyba że stoliki oddzieli się przegrodami o wysokości >1 m ponad blat stolika – wtedy odległość zmniejsza się do 1m;
  • 1,5m – odległość między gośćmi z różnych stolików
  • Maseczki i rękawiczki obowiązkowe dla kucharzy i obsługi restauracji
  • Dezynfekcja powierzchni i sprzętu z którymi może mieć styczność klient (wyłączając podłogę) co 15 minut
  • Wyłączenie z użytkowania części samoobsługowych (bufety, bary sałatkowe, dyspensery do napojów, etc)

Ponadto ministerstwo przygotowało dodatkowe zasady:

Wytyczne dla zapewnienia ochrony gości

  • Dyscyplina kolejki – goście muszą zachować odległość 2m podczas stania w kolejce
    Zaleca się oznakowanie poziome liniami wydzielającymi 2m; nie dotyczy rodzin lub osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym
  • Obowiązkowa dezynfekcja rąk przy wejściu do lokalu, oraz ustawienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk w obszarach:
    • sali jadalnej
    • przy punktach składania zamówień
    • przy kasach
    • przy wyjściu z toalet
  • Wyłączenie z użytkowania suszarek do rąk
    (Korzystanie z podajników na papier)
  • przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym, chyba że odległości między nimi wynoszą powyżej 1.5m i nie siedzą naprzeciw siebie.
    (nie dotyczy stolików, na których zastosowano przegrody)
  • Opracowanie planu sali podczas pandemii
  • Dobrze widoczne oznaczenie stolików wyłączonych z serwisu
    Zaleca się ich usunięcie z sali jadalnej
  • Umieszczenie informacji o maksymalnej liczbie gości przy wejściu do lokalu.
  • Wyznaczenie stref oczekiwania dla gości, oraz indywidualne odprowadzanie gościa (gości jeśli spełniają wymagania) do ich stolika
  • Po zajęciu miejsca goście są zwolnieni z obowiązku zakrywania ust i nosa oraz noszenia rękawiczek

Należy również pamiętać o tym, że to na pracodawcy spoczywa obowiązek zapewnienia pracownikom niezbędnych środków higieny

Pracodawca jest obowiązany zapewnić osobom zatrudnionym, niezależnie od podstawy zatrudnienia, rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *