18.05.2020 wracają lokale gastronomiczne!
W dniu 13.05.2020 rząd zapowiedział przedostatni etap poluzowania gospodarki w związku z koronawirusem. Wśród odmrożonych branż znalazła się również gastronomia.
Co ważne, od 18.05.2020 przy zachowaniu wytycznych sanitarnych goście mogą zostać przyjęci zarówno na ogródku i w środku restauracji.
Aktualizacja: Projekt rozporządzenia do pobrania tutaj (Rozdział 4)
Wytyczne dla gastronomii
Wśród najważniejszych wytycznych dla gastronomii znajdują się:
- 1 osoba na 4m2 – maksymalna ilość osób przebywających na raz w lokalu
- Każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończonym rachunku, oraz oznaczenie stolika tabliczką „Zdezynfekowano”
- Usunięcie dodatków ze stolików (takich jak cukry, solniczki, pieprzniczki, etc)
Zaleca się stosowanie saszetek jednorazowych dołączanych do danego zamówienia - Serwis wyłącznie na tacach, tace dezynfekowane każdorazowo po powrocie ze stolika
- 2m – minimalna odległość między stolikami,
chyba że stoliki oddzieli się przegrodami o wysokości >1 m ponad blat stolika – wtedy odległość zmniejsza się do 1m; - 1,5m – odległość między gośćmi z różnych stolików
- Maseczki i rękawiczki obowiązkowe dla kucharzy i obsługi restauracji
- Dezynfekcja powierzchni i sprzętu z którymi może mieć styczność klient (wyłączając podłogę) co 15 minut
- Wyłączenie z użytkowania części samoobsługowych (bufety, bary sałatkowe, dyspensery do napojów, etc)
Ponadto ministerstwo przygotowało dodatkowe zasady:
Wytyczne dla zapewnienia ochrony gości
- Dyscyplina kolejki – goście muszą zachować odległość 2m podczas stania w kolejce
Zaleca się oznakowanie poziome liniami wydzielającymi 2m; nie dotyczy rodzin lub osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym - Obowiązkowa dezynfekcja rąk przy wejściu do lokalu, oraz ustawienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk w obszarach:
- sali jadalnej
- przy punktach składania zamówień
- przy kasach
- przy wyjściu z toalet
- Wyłączenie z użytkowania suszarek do rąk
(Korzystanie z podajników na papier) - przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym, chyba że odległości między nimi wynoszą powyżej 1.5m i nie siedzą naprzeciw siebie.
(nie dotyczy stolików, na których zastosowano przegrody) - Opracowanie planu sali podczas pandemii
- Dobrze widoczne oznaczenie stolików wyłączonych z serwisu
Zaleca się ich usunięcie z sali jadalnej - Umieszczenie informacji o maksymalnej liczbie gości przy wejściu do lokalu.
- Wyznaczenie stref oczekiwania dla gości, oraz indywidualne odprowadzanie gościa (gości jeśli spełniają wymagania) do ich stolika
- Po zajęciu miejsca goście są zwolnieni z obowiązku zakrywania ust i nosa oraz noszenia rękawiczek
Należy również pamiętać o tym, że to na pracodawcy spoczywa obowiązek zapewnienia pracownikom niezbędnych środków higieny
Pracodawca jest obowiązany zapewnić osobom zatrudnionym, niezależnie od podstawy zatrudnienia, rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk.